Thorstav s.r.o.

Ríbezľové víno, domáci recept




Nie je nič lepšie ako po tvrdej robote si sadnuť ku krbu a vychutnať si pohár vína z vlastnej výroby a vlastnej záhradky. V tejto sekcii Vám prezradím náš rodinný domáci recept na ríbezľové víno. Keďže v našich podmienkach vinič dozrieva len veľmi ťažko a z mizernou kvalitou, tak sme nútení vyrábať alkoholické nápoje z ovocia, ktoré dozrieva aj v našich zemepisných šírkach. Ovocné vína v poslednom čase získavajú na popularite a ríbezľové víno je častokrát drahšie ako to z hrozna.

Domáce ríbezľové víno - rodinný recept.



Suroviny a pomôcky na výrobu 50 litrov ríbezľového vína:

11 litrov ríbezľovej šťavy, 11kg kryštáľového cukru, 33 litrov letnej vody (nie studenej, lebo kvasinky sa v chladnejšom prostredí horšie množia a v horúcej vode ich zase zabijete a víno vám nevykvasí na alkohol ale na ocot ;-D ) vínne kvasinky, kvasnú zátku, 50l sklenenú fľašu - demižón alebo môžete použiť nerezový sud na víno ako v mojom prípade. Nerezový sud je veľmi praktický dobre sa umýva je lahší ako sklenený demižón a rozhodne ho nerozbijete. Jeho nevýhodou je cena ale ak si budete robiť víno každý rok, tak sa to rozhodne oplatí zainvestovať. Ďalej sa vám zíde ešte plastelína na utesnenie korkovej alebo kvasnej zátky, a v prípade nerezového suda plávajúcu pokrývku a parafínový olej.

demizon nerezovy sud na vino

Postup:
  1. Obereme ríbezle a preplácneme vodou. Na 11 litrov šťavy potrebujeme cca dve vedrá ríbezlia. Je výborné ak čo najväčšiu časť obratých ríbezlí tvoria čierne ríbezle, ale už aj malá časť čiernych ríbezlí dodá vínu lepšiu chuť aj farbu.
  2. Ribezle môžete pomleť na mlynčeku na mäso alebo môžete šťavu vylisovať. Ja osbne to robim tým najjednoduchším a asi najrýchlejším spôsobom a to tak že vysypem ríbezle do železného vedra a bucham dreveným hranolom po bobuliach aby som ich rozpučil na šťavu.
  3. Takto získanú šťavu nalejem do demižóna alebo do nerezového suda. Časť ríbezľovej šťavy naberiem do rajničky pridam niekoľko (3,4,5 záleží od veľkosti rajničky) lyžičiek cukru, prihrejem ju na 30° a pridám kvasinky. Po 10 minútach by ste už v rajničke mali mať penu čo je znak, že kvasinky začali kvasiť. Pokiaľ nezačali tak ste zmes spravili horúcu a kvasinky ste zabili. Alebo ste kúpily staré kvasinky ale to sa stáva málokedy.
  4. Koľko cukru do vína, koľko vody a ríbezľovej šťavy aby malo víno tú správnu kvalitu? Do demižóna/suda nalejte 33 litrov letnej vody, v ktorej je rozpustených 11kg cukru. Ríbezle majú vysokú kyslosť, preto sa znižuje priliatím veľkého množstva vody.
  5. Na záver tam nalejete ešte rajničku s kvasinkami a demižón zapcháte kvasnou zátkou a po okraji utesníte plastelínou. Pokial máte nerezový sud, tak tam nedávam kvasnú zátku ale vrch zakryjem fóliou a dookola ju zaviažem šnúrou. Oxid uhličitý si už nejakú cestu úniku nájde.
  6. Kvasný proces začína okamžite, v podstate už v rajničke. Už po niekoľkých minútach sa prejavuje unikaním oxidu uhličitého vznikajúcom pri kvasení. Z nádoby sa vytláčajú bublinky oxidu uhličitého a voda v kvasnej zátke začne doslova bublať.
Víno kvasí približne 2 mesiace, ale záleží na podmiekach kvasenia. Ak je teplá jeseň s 30° horúčavami tak mi vykvasí víno za mesiac a keď mrzlo už v septembri tak mi víno kvasilo ešte na jar. Rok 2010 bol mizerný na víno. Ani hroznové vína z tohto roku nekupujem.

Keď už budete mať víno vykvasené, nastáva tá príjemnejšia časť a to čistenie vína. Vyložím demižon aby bol vyššie ako vedrá strčím hadičku na spodok demižónu asi 4cm nad dno, lebo na dne je tiež usadené mútne víno preto treba stiahnuť len čisté. Toto čisté víno oddelím do demižóna v ktorom sa bude počas roka skladovať. Mútne víno prelejem do plastových fliaš kde sa ešte vyčistí a vypijeme ako prvé. Pri nerezovom sude je to ešte jednoduchšie, nakoľko vám stačí otvoriť kohútik a podložiť vedro. Za 5min je už víno vyčistené.

nerezovy sud na vino

Na zdravie.